Radijs in de tuin! Moeilijkheidsgraad MakkelijK!

Je proeft de liefde!

Eigen groenten in de tuin is hip, leerzaam en ook nog eens gezond. Maar als je het makkelijk wil houden moet je voor de juiste groenten kiezen! Ook de ruimte en plaats is belangrijk. Ik heb zelf altijd een klein gedeelte in de tuin voor fruit en groente gehad. Maar vooral met groente viel het nog al eens tegen! Te veel werk, ongedierte, geen overzicht meer, niet meer bij te houden....... De oplossing is verhoogde bakken en makkelijke groenten! Een makkelijke moestuin, dus met bv...................

Radijs................

Het leuke van radijsjes is dat je ze al een paar weken na het zaaien kunt oogsten; ze kiemen snel en groeien snel. Eigen teelt radijsjes zijn heel smaakvoller, knapperiger maar vooral pittiger van smaak, dan uit de winkel. Lekker in gemengde salades, op een boterham met kaas, of zo uit het vuistje.

Gooi de blaadjes van de radijs niet weg!

Ze zijn voedzaam en geven een peperige smaak aan salades maar kunnen in soep of stoof-gerechten gebruikt worden in plaats van bv spinazie of waterkers. Laat radijs eerst in ijskoud water liggen, dan worden ze ultra knapperig. Naast de bekende rood-roze ronde knolletjes, zien we de laatste jaren steeds meer soorten.  Rond of langwerpig, wit, geel of paars! witte radijsIMG_4931 kopie

De Witte radijs!

Beautiful White, Light en Delicious!

Hailstone kwam in 1908 voor het eerst op de markt. Het bijzondere aan deze plant is dat het sneeuw witte radijsjes geeft. De smaak is net zo bijzonder als de knolletjes, heerlijk knapperige, mild zoete en licht peperig smaak. Hailstone behoort tot de beter smakende radijs soorten. Radijs zaaien | Maak een zaairij in de grond van 0,5 tot 1 cm diep en strooi om de 5 cm een zaadje. Houdt een onderlinge afstand tussen de zaairijen van 8 cm aan. Maak de zaairij dicht en geef voorzichtig water. Na 5 tot 7 dagen kiemen de zaden al en verschijnen de kiemplantjes boven de grond. Zodra de radijsplantjes 1 cm groot zijn, kunnen ze gedund worden op 8 cm. Niet dikker, want dan blijven de knolletjes klein door gebrek aan voldoende licht. Radijs kweken | De teelt van radijs is snel en eenvoudig. In de zomer is de duur van zaaien tot oogsten maar 25 tot 30 dagen. Radijsjes groeien goed in de moestuin, maar zijn ook zeer geschikt om in potten en bloembakken te kweken. De grond gelijkmatig vochtig houden is belangrijk bij de teelt van radijsjes om gescheurde knollen tegen te gaan, zeker tijdens droge periodes. In de hete periodes kan radijs het best op een koelere plek gezaaid worden om te voorkomen dat de planten te snel doorschieten. De bovenkant van de radijsknolletjes groeien boven de grond. Als de bovenkant van deze knolletjes ongeveer 1 cm groot zijn kunnen ze geoogst worden. Verwijder het blad na het oogsten, zodat de radijsjes langer houdbaar zijn.

Wat je nog niet wist over de radijs:

-Radijs werd al 2000 jaar voor Christus geteeld. -In Nederland maken we rond 1550 voor het eerst kennis met radijs. -Radijs houdt niet van verse mest. -Radijs wil niet twee keer op dezelfde plaats groeien. -Gekookte radijs heeft een zachte bloemkool smaak. -Je kan het blad van radijs ook eten. -Het radijsblad is nog gezonder dan de knol. -Radijs is ook heerlijk als je hem dipt in chocolade.

Het recept van de Maand Juli

IMG_20140524_181057Salade met witte radijsjes, gerookte kip en druiven

Dit recept is voor 3 a 4 personen. De ingrediënten: – Een zak Rucola sla mix – 1 gerookte kipfilet in stukjes – Een hand vol rode pitloze druiven - 1 Appel in blokjes – Een handje vol Paranoten (fijn gehakt) – 1 bakje Cherry tomaatjes gehalveerd – 10-15 witte radijsjes in plakjes – Geraspte Parmazaanse kaas en wat tuinkers, als laatste over de salade strooien. Voor de dressing: limoensap, olijfolie, honing, mosterd, peper & zout. Gooi alles door elkaar en eet het op! Lekker met vers gebakken brood!

Smakelijk!