Seniorentuinen

Onderhoudsvriendelijke senioren tuin aanleggen

U wilt als senior langer thuis blijven wonen. Het huis daarvoor aanpassen is heel normaal, maar nu nog de tuin. Bij Christel Goossens Tuindesign kunt u een tuinontwerp voor een onderhoudsvriendelijke seniorentuin laten maken die zeer comfortabel in gebruik is en voorzien is van alle gemakken. Dat houdt in: minder drempels, toegankelijke paden en onderhoudsvriendelijke planten. Seniorentuinen zijn praktisch en gebruiksvriendelijk voor mensen die graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en optimaal willen genieten van al het moois dat een tuin te bieden heeft. Niet voor niets zijn seniorentuinen inmiddels mijn specialiteit. Comfortabel en veilig. Neem voor een seniorentuinen ontwerp gerust contact met mij op om de vele mogelijkheden van een seniorentuin te bespreken. )

Waarom een senioren tuinontwerp?

U weet het op basis van uw leeftijd al, of u komt het op termijn vanzelf te weten; zodra we ouder worden, veranderen de behoeften en de eisen die we aan onze woningen en onze tuinen stellen. We kiezen daarbij steeds meer voor gemak. Christel Goossens is gespecialiseerd in het ontwerpen van seniorentuinen en helpt u graag op weg naar een op uw wensen afgestemde, veilige seniorentuin. Ondanks dat een seniorentuin best wel onderhoudsvriendelijk mag zijn, wil dat niet zeggen dat het een ook een saaie tuin wordt. Integendeel zelfs, ook het tuinontwerp voor een kleine tuin voor senioren kan aantrekkelijk en gezellig zijn.

Seniorentuinen zijn zelfstandig wonen: voor nu én later!

seniorentuin 2

seniorentuinen 1

Ideeën voor een tuin voor senioren

Voor het ontwerp van een seniorentuin heb ik uiteraard een aantal basisideeën die helemaal naar uw persoonlijke wensen op maat aan te leggen zijn. Ik heb die ideeën hieronder voor u op rijtje gezet. Wat kenmerkt mijns inziens een tuin voor senioren?

 • Brede paden: van minimaal 1 meter breed liefs 120 cm dan kunt u er met twee mensen gearmd naast elkaar lopen.
 • Bestrating: bestrating moet goed vlak liggen met grotere tegels die minder snel glad worden. Extra terrasjes zodat u op meerdere plekken in de tuin kan gaan zitten, ook in de schaduw, en van het uitzicht kan genieten.
 • Buitenverlichting plaatsen: paden goed verlichten, lamp(en) bij de deur. Goede buitenverlichting geeft een veilig gevoel Maar ook sfeerverlichting het uitlichten van bepaalde elementen zoals een fraaie boom of een beeld, maakt de tuin ook aantrekkelijk op lange winteravonden.
 • Geen hoogteverschillen in de tuin, of toch zo min mogelijk: hoogteverschil opvangen met een langzaam op- of aflopende hellingbaan, of trap met leuning
 • Onderhoudsvriendelijke beplanting en eventueel verhoogde borders en/of bloembakken voor minder ver bukken
 • Tuinbeleving! Waar geniet u van? Vogels, vlinders, kunst of water in de tuin.
 • Onderhoud: onderhoudsvriendelijk, maar ook afhankelijk van de grootte van uw tuin en uw mobiliteit en wensen. Het geheel of gedeeltelijk uit handen geven van het onderhoud is natuurlijk ook een optie

seniorentuin 3

seniorentuin 4

Stappenplan voor tuinontwerp laten maken voor seniorentuin

Wilt u een tuinontwerp voor een (kleine) tuin voor senioren laten maken? Daarvoor maak ik gebruik van een overzichtelijk stappenplan. Voor dit tuinontwerp maak ik voor u het volgende:

 1. Twee schetsen
 2. Een plattegrond op schaal
 3. 3D-visualisatie
 4. Een uitgebreid beplantingsplan
 5. Een verlichtingsplan met foto’s
 6. Matenplan, werktekening op schaal en zwembadplan met foto’s

Zodra het tuinontwerp voor de seniorentuin gereed is, kunt u met een goede hovenier om tafel om tafel voor het laten aanleggen van uw droomtuin voor senioren. Heeft u daar advies bij nodig? Door mijn jarenlange ervaring heb ik een groot netwerk aan vakmensen opgebouwd. Bel of mail me gerust!

Christel Goossens ontwerpt uw tuin voorzien van alle gemakken

Benieuwd naar onze werkwijze voor seniorentuinen? Kijk dan hier om meer te lezen over ons eenvoudige stappenplan!