Tuinontwerp

Onze werkwijze, in zes stappen:

Tuinontwerp op maat? Samen doorlopen wij een proces van zes heldere stappen. Meer weten? Bekijk de stappen hieronder of neem contact met ons op!

Waarom eerst een paar Tuinschetsen?

Een tuin ontwerpen is een proces, een uitwerking van ideeën naar een definitief tuinontwerp. Uw woonsituatie, en wensen worden vertaald in concept tuinontwerp, er worden eerst twee tuinschetsen gemaakt, dit is een voorlopig voorstel. In dit concept tuinontwerp ziet u in grote lijnen hoe uw toekomstige tuin wordt vormgegeven. Dit voorlopige ontwerp wordt aan u uitgelegd en met u besproken. Tijdens dit proces kunnen er dingen worden ontdekt, ontwikkeld, of veranderd. Vervolgens wordt het concept tuinontwerp uitgewerkt tot het definitieve tuinontwerp.

Het definitieve Tuinontwerp

Uitwerking van het concept tuinontwerp.

  • Bovenaanzicht van het definitieve tuinontwerp
  • Op schaal.
  • Met woning, ramen en deuren belangrijke loop en zichtlijnen.
  • Alle andere elementen in de tuin, terrassen, vijver, paden, bomen etc.
  • Met toelichting.

De werktekening, de bouwtekening voor uw tuin!

De werktekening bestaat uit een plattegrond van de tuin op schaal. Hierin zijn de maten van bv de plantvakken, terrassen, bomen, paden etc. aangegeven door maatlijnen. Met deze tekening heeft u een werktekening om zelf aan de slag te gaan of het aan te laten leggen door een vakman.

Benodigde hoeveelheid bestrating en gazon wordt aangegeven in m2.

Het beplantingsplan versterkt uw tuinontwerp!

Een beplantingsplan is misschien wel het belangrijkste en het moeilijkste bij de ontwikkeling van een tuin.

Waarom is het zo moeilijk?
Er zijn duizenden verschillende soorten bomen, struiken en planten die allemaal hun eigen voorkeur voor hun staanplaats hebben!

Welke moet u kiezen?
Dit is afhankelijk van vele factoren, welke kleur vindt u mooi, bloeitijd, hoogte, bladvorm, wintergroenen en  heel belangrijk grondsoort en standplaats (schaduw of zon).

Wat kunt u van een beplantingsplan verwachten:

  • U krijgt een beplantingsplan met daarop de aangegeven plaatsen met nummers van de planten.
  • Deze staan op nummer op een beplantingslijst.
  • Plantenlijst is compleet met beschrijving van de planten, hoogte, bloeitijd, kleur, standplaats, en eventuele bijzonderheden.
  • Plantenlijst geeft de aantallen van de benodigde planten voor u tuin aan.
  • Voorzien van duidelijke foto’s van de planten.

U kunt de beplanting eventueel ook door mij laten leveren, hiervoor ontvangt u dan een vrijblijvende offerte.

Zonder licht geen tuin!

Tuinverlichting is een spannend en opkomend onderdeel binnen het tuinontwerp. De helft van de tijd is de tuin donker en dus niet te zien, hierdoor is tuinverlichting een belangrijk onderdeel van de tuin. Zo kunt u ook s’avonds van de tuin genieten als verlengstuk van uw woonkamer. Buitenverlichting is niet alleen functioneel maar geeft uw tuin, oprit of gevel karakter, stijl en sfeer.

Functioneel, duidelijk zicht bij de oprit, trap, het tuinpad en als inbraakpreventie. Accentverlichting bij onderdelen die extra aandacht verdienen, bijv. ornament, vijver, struik of boom. Sfeerverlichting voor de juiste sfeer bij bijv. terras, zithoek of loungehoek.

Met een verlichtingsplan zorgt u voor het juiste licht op de juiste plaats.

Waarom uw tuin in 3d tekenen?

Met isometrie en 3D tekeningen wordt het tuinontwerp gevisualiseerd, hierdoor krijgt u een beter beeld hoe uw toekomstige tuin er uit zal gaan zien. Door ruimtelijk inzicht is een 3D tekening vele male sneller duidelijk, dan een plattegrond, u zult het plan beter ‘snappen’.

Met 3D visualisatie kan ook de werkelijke situatie worden gecombineerd met het nieuwe tuinontwerp, dit kan belangrijk zijn als u twijfelt mbt de uitstraling, zicht, indeling, materiaalkeuze en bv kleuren. Maar ook hoe gaat het met de zon en de schaduw in de tuin!