Walnoten oogsten van je eigen notenboom

Walnoten oogsten van je eigen notenboom

Notenbomen worden over het algemeen erg groot, maar Juglans regia ’Broadview’ past ook in een niet al te kleine tot middelgrote tuin. Bovendien produceert dit ras al op jonge leeftijd lekkere walnoten, zelfs zonder dat er een andere notenboom als bestuiver nodig is.

Niks zo lekker als walnoten uit eigen tuin. Een gewone walnotenboom (Juglans regia) kan wel 30 m hoog worden en het duurt járen voordat hij noten geeft.

Deze walnotensoort is afkomstig uit het dorpje Broadview, British Columbia (Canada). Daar gezaaid met zaad afkomstig uit Odessa (Rusland).

De Juglans regia ‘Broadview’ is een boom die een ronde vorm krijgt met een brede kroonvorm en wat doorhangende takken. Hij wordt niet zo groot als de soort nigra en is goed winterhard, in British Columbia was deze boom zelfs bestand tegen temperaturen van -30 graden Celcius. De boom groeit met matige snelheid en op latere leeftijd neemt de groei zelfs sterk af.

De bloei van de Juglans regia ‘Broadview’ is in het voorjaar, mei-juni.
Dit ras is zeer productief, al vanaf jonge leeftijd.
De mannelijke bloemen bloeien voor de vrouwelijke.
De Broadview is een zelfbestuiver, zelfs zonder bestuiving kan de ´Broadview´ noten krijgen. De ´Broadview´is namelijk apomictisch, wat wil zeggen dat er zonder bestuiving noten aan komen. Alleen is dit echter nooit met zekerheid te zeggen. De vruchten van ‘Broadview’ zijn tamelijk langwerpig, met weinig groeven. De vrucht rijpt in de tweede helft van oktober tot begin november. De smaak is goed en de schaal opent gemakkelijk
De vruchten vallen uit de boom zonder bolster.
Het vetgehate is rederijk, waardoor de kern een vol jaar goed eetbaar blijft en niet verdroogd.

Pas op met het snoeien in het voorjaar, hij kan dood bloeden. De Walnoot mag enigszins gesnoeid worden, niet al te veel. Weinig vatbaar voor ziekten.

Notenboom voor een kleine tuin
Voor een kleinere tuin is Juglans regia ’Broadview’ beter geschikt; deze wordt maximaal 10 tot 15 m hoog en geeft al op jonge leeftijd een flinke oogst.

Notenboom planten
Wil je zelf een notenboom planten? Ze worden bijna altijd uit de volle grond geleverd. Je kunt ze dus planten als de boom in rust is (na het afvallen van het blad), ongeveer van eind oktober tot eind Maart. Hoe eerder je aanplant, des te meer tijd heeft de boom om aan te slaan voordat hij in de lente weer uitloopt.