Winterbloeiende bomen natuurlijk op z’n mooist!

In de winter ziet jouw tuin er misschien behoorlijk saai uit, door het vallen van het blad is al de kleur verdwenen, het is rustperiode.
Maar er zijn bomen die in de winter hun bloesems vertonen en kleur geven aan je tuin.
Nu is het de ideale tijd om een boom aan te planten, wat dacht je dus van een winterbloeiende boom? Bv de winterbloeiende Sierkers
Geef hem een mooie plaats in de tuin waar je hem vanuit huis ziet, zo lijkt het voorjaar de hele winter lang! Neem dit mee in het beplaningsplan een goed beplantingsplan versterkt het tuinontwerp en bepaalt het tuinonderhoud!

De winterbloeiende sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ is familie van de Japanse sierkers die waanzinnig bloesemt in het voorjaar. Maar deze sierkers is niet zo’n enorme shiner! In die zin dat hij niet op één moment al zijn bloesempower eruit gooit, maar zijn krachten verdeelt. Om vervolgens herhaaldelijk tussen november en april te bloeien, met lichtroze bloemen. Ze vallen veel beter op omdat al het blad gevallen is en de bloemen mooi afsteken tegen het kale hout. De bloei gaat de hele winter door.
De bloesem verschuilen zich even als het vriest maar als de kou wegtrekt, komen ze weer tevoorschijn.

Winterbloeiers zijn bomen die bestand zijn tegen veel temperaturen. Een andere bijzondere eigenschap van deze bomen is dat ze de wind gebruiken voor de bestuiving. En het feit dat de bomen nog geen bladeren hebben tijdens de bloei vergroot de kans op bestuiving. De bomen staan in bloei, voordat het blad verschijnt. Hieraan hebben ze de naam naaktbloeiers te danken. De bloemen zijn vaak maar klein, maar op de nog kale takken vallen ze toch goed op.

De Prunus hoeft, mits op de juiste plek aangeplant, niet gesnoeid te worden. De Prunus heeft groen blad, dat in de herfst verkleurt naar oranje/geel.
Dode en elkaar kruisende takken moeten wel verwijderd worden. Zonder snoei behoudt hij zijn natuurlijke vorm. Van nature is het een boom met een zogenaamde parasol-vorm. Hij vormt een open bladerdak waar de zon zijn stralen mooi doorheen laat vallen. De Prunus wordt 4-6 meter.